in English
Walter Benjamin: A műalkotás a technikai reprodukálhatóság korában
««»»
«« főoldal
kiállító művészek
események
 
2003. november 6., csütörtök, Teátrum-Hajó, 18h Aura a desktopon? Művészet a technikai reprodukálhatóság korszaka után: beszélgetés a médiaművészetről

A beszélgetés résztvevői: Peternák Miklós és Erőss Nikolett művészettörténészek, Bacsó Béla esztéta és Sugár János képzőművész.
Házigazda: Bora Éva

Walter Benjamin írja 1936-ban: "Kimondhatjuk, hogy ami a műalkotás technikai reprodukálhatóságának korában szertefoszlik, az a mű aurája. A folyamat szimptomatikus; jelentősége messze túlmutat a művészet területén. Általánosan úgy fogalmazhatunk, hogy a reprodukciós technika kivonja a reprodukáltat a hagyomány birodalmából. Amennyiben a reprodukciót sokszorosítja, egyszeri előfordulását tömegessel helyettesíti. S mivel lehetővé teszi, hogy a reprodukció a befogadó mindenkori szituációjának megfelelően jelenjék meg, a reprodukáltat aktualizálja. Ez a két folyamat a hagyományozás súlyos megrendüléséhez vezet a tradíció megrendüléséhez, ami az emberiség jelenlegi válságának és megújulásának a fonákja."

A beszélgetésben arra keressük a választ, mi a helyzet ma, 2000 körül, az információ és digitalizáció korszakában, amikor a reprodukció is digitalizálásra kerül s a művek aktuális, valódi megjelenése adott esetben a világhálóra kapcsolt házi számítógépek képernyője.
2003. november 12., szerda, 18h Aura séták - informális közösségi tárlatlátogatás, I. Tárlatvezető: dr. Beke László, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója

A kiállítás nyitva tartása alatt két alkalommal szubjektív-provokatív tárlatvezetésre várjuk az érdeklődőket. Az első alkalommal Beke László értelmezi a bemutatott munkákat, és a jelenlévő alkotók és a közönség reakcióit is várva lehetőséget teremt a művekről való kritikus, polemikus beszédre.
2003. november 20., csütörtök, 18h - Millenári Park
[Megváltozott időpont!!]
Aura séták - informális közösségi tárlatlátogatás, II. Tárlatvezető: Till Attila

A hét nyugalmát megszakítva, Till Attila bírja szóra a kiállított műveket, de a jelenlévő művészeket és a közönséget sem hagyja unatkozni.
2003. november 28-30., péntek-vasárnap, D csarnok Bemutató a "Szabadfogású Számítógép" verseny díjnyertes munkáiból

2003. november 28., péntek, 16h
A "Szabadfogású Számítógép" című, 19 év alatti fiataloknak szóló verseny eredményhirdetéseA Magyarországon első alkalommal megrendezésre kerülő, 19 év alatti fiataloknak szóló kreatív számítógépes verseny díjazottjai a formális tudáson túlmutató, a diákok érdeklődését leginkább tükröző munkák a játékoktól a digitális életformákig, a honlapoktól a programokon át az interaktív hálózati alkalmazásokig, és még amire nem is gondolnánk...
2003. november 29. és 30., szombat-vasárnap, Előadó, 17h Filmvetítés

Roman Polanski: Kés a vízben
Operatőr: Jerzy Lipman
Szereplők: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz
1962, FF, 97 percAltorjay Gábor: TØRN!
Remake és/vagy interpretáció?
Egy kivételes születésnapi ajándék! Roman Polanski Kés a vízben című filmjének remake-je negyven évvel később!
Altorjay Gábor leforgatott egy új filmet. Altorjay Gábor újraforgatott egy filmlegendát. A bemutató aurája! Díszbemutató Budapesten az "Aura" kiállításon!
Az interpretáció aurája remake? Keresd az aurát!

Operatőr: Tom Dokoupil
Szereplők: Martina Schiesser, Catherine Dehaag, Leon Feldman
Színes, angol nyelvű, 84 perc
Fundada.Org. & Intelligent Entertainment © 2003
http://www.toern.intelligent-entertainment.de/
 
C3 Kulturális és Kommunkációs Központ Alapítvány
Center for Culture & Communication
1014 Budapest, Országház utca 9. — H-1537 Budapest, Pf. 419
Tel: + 36-1-4887070 — Fax: + 36-1-214-6872
http://www.c3.hu — info @ c3.hu