in English
Walter Benjamin: A műalkotás a technikai reprodukálhatóság korában
×
Sugár János Munkanélküli Ariadné Installáció, 2003

Munkanélküli Ariadné

Egyszerre pillanthatjuk meg a Botanikus Kertben az úgynevezett labirintus kartéziánus alaprajzát a következő felhívással:
A LABIRINTUSBAN TILOS JÁTSZANI
A lehető legtömörebb szellemi foglalatát adja egész civilizációnknak. Ugyanannak, amit végül is ledöntünk.
Szerzői megjelölés nélküli szöveg a Potlatch (a Lettriste Internationale francia szekciójának közleménye) 9-11. számából, 1954 augusztusa

Ivan Chtcheglov (Scseglov) politikai teoretikus, aktivista és költő 1934-ben született a Szovjetunióban, de Franciaországban kezdte meg tevékenységét. Gilles Ivain álnéven, 1953-ban - 19 évesen - írta Formulaire pour un urbanisme nouveau című új várostervezési útmutatóját, amely nagy hatással volt a lettristákra s a szituacionistákra. Ebben az alapszövegben tesz említést a párizsi "Botanikus Kert nevetséges labirintusáról, amelynek a bejáratánál a következő felirat található (az abszurditás csúcsa, munkanélküli Ariadné): Tilos a labirintusban mindennemű játék". A Formulaire pour un urbanisme nouveau megjelent az Internationale Situationniste első számában, amelyet követően Scseglov hamarosan zárt intézetbe került, minden bizonnyal egész életére. További sorsa szinte teljességgel ismeretlen.

"Egy elmebetegség tarolt végig a bolygón... nincs többé nevetés, nincsenek már álmok. Csak a szüntelen forgalom, az üres tekintetek, ahogy átnéznek rajtad, csak a lidércnyomásos szemét, amiért mind sóvárgunk. Mindenkit hipnózis alatt tart a munka és a kényelem."
Gilles Ivain
 
C3 Kulturális és Kommunkációs Központ Alapítvány
Center for Culture & Communication
1014 Budapest, Országház utca 9. — H-1537 Budapest, Pf. 419
Tel: + 36-1-4887070 — Fax: + 36-1-214-6872
http://www.c3.hu — info @ c3.hu